HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

Home > Ford Nederland > Onze blauwdruk voor de toekomst > Tips voor zuinig rijden
Auto high beam

Tips voor zuinig rijden

Je kunt op vele manieren bijdragen aan een vermindering van de impact op het milieu, bijvoorbeeld door onderstaande rijtips toe te passen. Zo help je de CO2-uitstoot van jouw auto te verminderen en bespaar je brandstof en geld. 

Lagere belading

Hoe meer je in de auto meeneemt, hoe harder de motor moet werken. Controleer dus je bagageruimte en haal alle onnodige spullen weg. Je bespaart brandstof en geld, en door een lager gewicht aan de achterzijde merk je dat de auto eenvoudiger is te besturen. 

Controleer je banden

Te zachte banden zorgen voor meer weerstand, waardoor de motor harder moet werken om dezelfde snelheid te behalen en dus meer brandstof verbruikt. Te harde banden zorgen echter voor minder grip. Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt dat de banden sneller slijten. Controleer de handleiding voor meer gegevens.

De kosten van airconditioning

Het airconditioningssysteem van jouw auto draait op de motor; de extra energie die het systeem nodig heeft zorgt dus voor een hoger brandstofverbruik. Je kunt als alternatief een raam openen. Dit zorgt bij hogere snelheden echter voor een verhoogde luchtweerstand, waardoor wellicht meer brandstof wordt verbruikt dan nodig is voor het airconditioningssysteem.

Rijd soepel

Studies hebben aangetoond dat onnodig in- en uitvoegen en snel optrekken bij stilstand nauwelijks tijdwinst oplevert. Dit stoppen en optrekken verbruikt eigenlijk meer brandstof en zorgt dat sommige onderdelen van de auto sneller slijten. Soepelheid en anticiperen zijn de steekwoorden van tegenwoordig.

Bij twijfel verwijderen

Dakbagageboxen en imperiaals zorgen voor weerstand. Ze vertragen de auto, net als bij rijden met de ramen open. Dit betekent dat de motor harder moet werken om hetzelfde vermogen te leveren. Dus als je bepaalde onderdelen niet gebruikt, kan je deze het beste verwijderen; gebruik je de onderdelen toch, zorg dan dat deze niet worden overbelast, omdat anders het rendement wordt verminderd. 

Schakel op tijd 

Hoge toerentallen maken nog steeds geen indruk. Snel rijden is gevaarlijk en zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Als je echter op tijd schakelt, is dit van invloed op het rendement. Motoren presteren het beste tussen 2.000 en 3.000 toeren/min per minuut. Het optimale schakelpunt bij auto's met dieselmotoren ligt rond 2.000 omw/min en rond 2.500 toeren/min bij auto's met benzinemotor.

Laat een APK op je auto uitvoeren

Hoe goed jouw rijstijl of jouw auto ook is, onderdelen slijten in de loop van de tijd altijd. Hierdoor presteren de onderdelen steeds minder. Leidingen en filters moeten worden gereinigd en versleten onderdelen moeten worden vervangen. Zorg voor een schone CO2-uitstoot van de auto door regelmatig onderhoud aan de auto te plegen.

Top