HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

Type hier jouw vraag
Home > Onderhoud en Service > Support > Brandstofbesparing

Brandstofbesparing en CO2-uitstoot

Brandstofefficiëntie is de verhouding tussen de afgelegde afstand in een voertuig en het brandstofverbruik. Geavanceerde motor- en transmissietechnologieën, aerodynamica en minder gewicht zorgen ervoor dat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot laag blijven en tegelijk een aanzienlijk vermogen en hoge prestaties leveren.

Tot onze motoren behoort onder meer de veelvuldig bekroonde Ford EcoBoost benzinemotor met Auto Start-Stop en vernieuwende turbocompressie om de uitstoot en het brandstofverbruik verder te laten dalen. Of je nu benzine of diesel kiest, al onze motoren voldoen aan de meest recente en strenge Europese milieumaatregelen.

Fuel consumption graph

De link tussen CO2-uitstoot en brandstofverbruik

Auto's die op diesel- of benzine rijden, stoten CO2 en andere stoffen uit via de uitlaat. Aangezien CO2 een grote impact heeft op het milieu wordt het als uitgangspunt genomen voor de huidige en toekomstige emissiewetgeving en in Nederland bepaalt de CO2-uitstoot de hoogte van de BPM en hiermee de uiteindelijke consumentenadviesprijs van je auto.

De hoeveelheid CO2 die een auto uitstoot staat rechtstreeks in verband met het brandstofverbruik. Hoe meer brandstof een auto verbruikt, hoe hoger de CO2-uitstoot.

Toch zal niet iedereen dezelfde brandstofefficiëntie ervaren bij een motor van een bepaalde fabrikant. Afhankelijk van het ontwerp van de motor, de afmetingen en het gewicht van het voertuig, de rijstijl en het verkeer zal er een verschil zijn in het brandstofverbruik.

Hoe meer brandstof een auto verbruikt, hoe meer CO2 er uitgestoten wordt.

Fuel economy video

De officiële procedure om brandstofverbruik te testen is vernieuwd

In september 2017 werd een nieuwe, officiële testprocedure voor brandstofverbruik, de zogenaamde Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), gelanceerd in Europa. De nieuwe test is ontwikkeld om het rijgedrag in het verkeer beter na te bootsen en vervangt de oude NEDC-testcyclus. Dat betekent dat de weergegeven brandstofverbruiksresultaten dichter aansluiten bij de resultaten die u op de weg behaalt.

De nieuwe testprocedure omvat:

Meer realistisch rijgedrag (sneller en dynamischer, breder temperatuurbereik)

Hogere gemiddelde en maximumsnelheden

Meer rijscenario's

Extra opties en laadvermogen, verschillende motoren, transmissies en wielformaten

CO2-uitstoot eigen voertuig

Als je de nieuwe resultaten bekijkt, denk je misschien dat het brandstofverbruik van jouw voertuig toegenomen is, maar dat is niet het geval. Hoewel de weergegeven resultaten bedoeld zijn om jouw brandstofverbruik nauwkeuriger te weerspiegelen, betreft het nog steeds een laboratoriumtest die geen rekening kan houden met het verkeer, weer, ladingen en rijstijlen.

On the road fuel economy

Check jouw 'onderweg' brandstofverbruik

Ontdek

8 tips om zuiniger te rijden

Deze technieken kunnen ervoor zorgen dat jij heel wat minder kwijt bent aan benzine.

Fuel saving tips from Ford
Service your car icon

Breng jouw auto weg voor onderhoud en controleer regelmatig het oliepeil. Goed onderhouden auto's rijden efficiënter.

tyre pressure icon

Controleer maandelijks jouw bandenspanning en stel deze bij als dat nodig is. Banden met een te lage spanning kunnen het brandstofverbruik met maar liefst 4% laten stijgen.

 

Vehicle weight icon

Het gewicht van een voertuig is een doorslaggevende factor voor de brandstofefficiëntie. Neem onderweg geen overtollig gewicht mee in de kofferbak of de cabine.

 

Empty roof rack icon

Verwijder lege dakdragers en houd de ramen gesloten. Hierdoor daalt de weerstand van de wind en kan je brandstof besparen.

 

Drive smoothly icon

Rij gelijkmatig en probeer zover mogelijk voor je te kijken. Onverwacht versnellen en plotseling remmen zijn nadelig voor het brandstofverbruik.

 

Gears icon

Als je versnelt, moet je zo snel mogelijk naar een hogere versnelling schakelen. De modellen van Ford hebben een versnellingsindicator om het schakelen te optimaliseren.

 

Auto Start Stop

Auto Start-Stop schakelt de motor uit wanneer het voertuig stilstaat. Laat het systeem aanstaan om het brandstofverbruik en de uitlaatemissies te verminderen.

Air Conditioning

Gebruik de airconditioning alleen wanneer dat echt nodig is, vooral tijdens korte ritten.

Proefrit aanvragen

Proefrit aanvragen

Build and Price

Ford samenstellen

Top