100 JAAR FORD NEDERLAND: EEN HISTORISCH OVERZICHT 

GEPUBLICEERD OP: WOENSDAG 6 MAART

*Ford Nederland aanvankelijk gevestigd in Rotterdams hotel
*Assemblage van vele modellen waaronder de Mustang in Nederlandse Ford fabriek
*Ruim 1.5 miljoen Ford’s in Nederland verkocht
*Ford eerste volumemerk dat in Nederland het agentuurmodel uitrolt

 

6 maart 2024 markeert een bijzondere mijlpaal in de Nederlandse automotive geschiedenis, want Ford viert in ons land het 100-jarig jubileum. Op 6 maart 1924 werd de Ford Motor Company of Holland opgericht met een startkapitaal van FL 100.000,- en een team van 55 personeelsleden. Het kantoor waar Ford Nederland in 1924 begon, was aanvankelijk gevestigd in een Rotterdams hotel. De kersverse tak van destijds ‘s werelds grootste automerk, had als doel om op termijn auto's in Nederland te assembleren, zoals in andere landen ook gebruikelijk was. In 1928, slechts vier jaar na de start van Ford Nederland, stond Ford direct op de eerste plaats bij de eerste officiële telling van het Nederlandse voertuigenpark, met maar liefst 12.336 auto's. Een indrukwekkende prestatie, waarbij Chevrolet en Citroën respectievelijk de tweede en derde plaats innamen.

 

Nieuwe Puma

Bron: De foto's zijn afkomstig uit een brochure van de N.V. Nederlandsche Ford Automobiel Fabriek uit Amsterdam uit de jaren zestig en enkele eigen opnamen ter plaatste gemaakt door Paul Wouters(https://www.paul-wouters.nl/

DE PIONIERSJAREN: 1920-1940

De droom van het assembleren van auto's in Nederland werd in 1932 gerealiseerd met de opening van de Ford Fabriek aan het Noordzeekanaal. Het terrein was door de gemeente Amsterdam aangeboden, nadat Henry Ford had besloten dat alle fabrieken van Ford direct aan het water moesten liggen in verband met efficiënt transport. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog rolden er elke dag vele auto’s van de band, waaronder de Ford Model A, in de volksmond ook wel de A-Ford genoemd.

Nieuwe Puma interior

De foto's zijn afkomstig uit een brochure van de N.V. Nederlandsche Ford Automobiel Fabriek uit Amsterdam uit de jaren zestig en enkele eigen opnamen ter plaatste gemaakt door Paul Wouters (https://www.paul-wouters.nl/)

Nieuwe Puma

De foto's zijn afkomstig uit een brochure van de N.V. Nederlandsche Ford Automobiel Fabriek uit Amsterdam uit de jaren zestig en enkele eigen opnamen ter plaatste gemaakt door Paul Wouters (https://www.paul-wouters.nl/)

DE WEDEROPBOUW: 1940-1970

Na een uitdagende herstart na de oorlog, veroorzaakt door materiaaltekorten, beleefde Ford Nederland in de jaren vijftig een enorme groei, waarbij modellen als de Anglia, Cortina, Corsair en Taunus in grote volumes werden gebouwd en verkocht. Eind jaren zestig werd zelfs de legendarische Ford Mustang in Amsterdam geproduceerd. Veel van deze modellen maakten in grote getalen deel uit van het Nederlandse straatbeeld; de autokoper kreeg destijds al aanzienlijke waarde voor zijn geld bij de aanschaf van een Ford. Dat verklaart waarom vele generaties in Nederland groot zijn geworden op de achterbank van een Ford.

INNOVATIE EN DUURZAAMHEID: 1970-2020

 

Vanaf de vroege jaren zeventig verschoof de focus van de Ford-fabriek naar de assemblage van bestel- en vrachtwagens, zoals de Transit en de Transcontinental. Daarmee werd de fabriek ook bakermat van het succesverhaal dat nu Ford Pro heet, met een breed aanbod van bedrijfswagens en diensten waarmee ondernemend Nederland zich kan richten op succesvolle bedrijfsvoering. In 1983 hield de Nederlandse productie op, maar Ford Nederland bleef actief als een 'National Sales Company' met een uitgebreid netwerk van dealers en servicepartners in het hele land.

Nieuwe Puma interior

Bron: Nationaal Archief, CCO; Fotograaf: Antonisse, Marcel / Anefo

HONDERD JAAR MOBILITEIT EN INNOVATIE


Vandaag de dag is Ford in Nederland nog steeds een vaste waarde. Gedurende honderd jaar zijn er ongeveer 1,5 miljoen Fords verkocht, wat impliceert dat vrijwel in elke familie wel iemand een Ford bezit of er ooit een heeft gehad. Iconische modellen als de Escort, Sierra, Mondeo en Transit zijn haast begrippen op zich geworden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Focus en de Fiesta, die op elke straathoek te vinden zijn en volgens de RDW zelfs tot de meest voorkomende modellen in Nederland behoren.

Het innovatieve DNA van Ford uit zich niet alleen in modellen zoals de nieuwe Kuga Plug-in Hybrid, de nieuwe Puma, de Mustang Mach-E en de volledig elektrische Explorer, maar ook op andere manieren. In het afgelopen jaar heeft Ford Nederland bijvoorbeeld een mijlpaal bereikt met de introductie van het agentuur-verkoopmodel. Ford is in Nederland het eerste gevestigde volumemerk dat is overgestapt op dit model waarbij de rechtstreekse relatie tussen fabrikant en consument zorgt voor een naadloze koopervaring waarbij auto’s en diensten rechtstreeks online kunnen worden gekocht.


De in het hele land gelijke, transparante prijzen en aantrekkelijke aanbiedingen die overal gelijk zijn, zorgen voor een prettige, stressvrije koopervaring voor klanten. Ford combineert dit innovatieve verkoopmodel met de vertrouwde en hoogwaardige aftersales van een landelijk dekkend netwerk van 127 Ford Service vestigingen. Met 100 jaar ervaring is Ford Nederland klaar voor de volgende eeuw van mobiliteit en innovatie, waarbij de wensen van de klant centraal blijven staan en duurzaamheid en vooruitstrevende technologieën de drijvende krachten zullen zijn achter het succes van Ford in Nederland.


Nieuwe Puma interior

DE TOEKOMST: 2020 EN VERDER

Met een erfenis van 100 jaar aanwezigheid in Nederland kijkt Ford Nederland vol vertrouwen naar de toekomst. Door voortdurend te blijven innoveren en zich aan te passen aan een snel veranderende markt, zal Ford Nederland haar positie als een van de toonaangevende automerken in Nederland verder versterken. Met een focus op duurzaamheid, innovatie en klanttevredenheid zal Ford Nederland blijven streven naar het leveren van hoogwaardige voertuigen die voldoen aan de wensen van haar klanten, en daarmee een belangrijke rol blijven spelen in de Nederlandse auto-industrie.

OVER FORD

Al meer dan een eeuw is Ford een leider in de automobielindustrie en hebben we de veranderingen in gang gezet. Nu, terwijl we ons opmaken voor een geëlektrificeerde toekomst, is ons doel om een betere wereld te creëren waarin iedereen de vrijheid heeft om te bewegen en zijn of haar dromen na te streven.

Ons streven is om tegen 2030 al onze personenauto's volledig elektrisch te maken. We hebben daarom geïnvesteerd in een elektrische autofabriek in Keulen als onderdeel van een wereldwijde investering van Ford om elektrificatie mogelijk te maken.

We hebben ons tot doel gesteld om CO2-neutraliteit te bereiken. Tegen 2050 zullen al onze wereldwijde activiteiten CO2-neutraal zijn. We hebben ook onze koers bepaald om tegen 2035 onze uitstoot tot nul te beperken voor alle autoverkopen en om CO2-neutraliteit te bereiken voor onze activiteiten in Europa.

Bovendien richten we ons op het creëren van de beste rij- en eigendomservaringen ter wereld. We streven ernaar een cultuur van inclusiviteit te bevorderen voor al onze medewerkers en een positieve bijdrage te leveren aan onze gemeenschappen. We geloven dat iedereen, ongeacht achtergrond of identiteit, moet kunnen genieten van de vrijheid en mogelijkheden die mobiliteit biedt.

Onze modellen: Nieuwe elektrische Ford ExplorerFord FiestaFord PumaFord FocusFord Mustang Mach-EFord Explorer PHEVFord Mustang

 

PROEFRIT AANVRAGEN

Bij Ford is het aanvragen van een proefrit eenvoudig en moeiteloos. Of je nu geïnteresseerd bent in een elektrische auto, een ruime gezinswagen of een sportieve bolide, wij bieden een breed scala aan modellen om uit te kiezen.

Tijdens een proefrit krijg je de kans om de Ford van jouw keuze echt te ervaren. Je kunt het comfort, de prestaties en de technologie van de auto zelf testen. Onze ervaren Agenten zullen al je vragen beantwoorden, zodat je optimaal kunt genieten van de rijervaring.

Bij Ford streven we ernaar om de best mogelijke rijervaring te bieden. Of je nu op zoek bent naar een stijlvolle stadsauto, een robuuste SUV of een krachtige elektrische auto, we hebben een model dat bij jouw wensen past. Klik hier en vraag vandaag nog een proefrit aan en ontdek de opwinding van rijden in een Ford.

Meer weten? Private Lease, Elektrisch rijden, Ford Autoverzekering, Ford originele accessoires, Ford Garanties, Financiering, Nieuws van FordAanbiedingenBereken gebruikskosten

LAAT JE INSPIREREN EN INFORMEREN!

Klik op onderstaande links voor meer informatie