Recycling your Ford

RECYCLE JOUW FORD

Als jouw Ford aan het einde van zijn leven komt, wordt deze kosteloos voor je verwerkt en gerecycled. Wij werken hiervoor samen met ARN om ons ervan te verzekeren dat aan alle wettelijke eisen is voldaan, zowel van de EU als van Nederland.

 

BESLUIT BEHEER AUTOWRAKKEN EN BESLUIT BEHEER BATTERIJEN

Europese regelgeving is in Nederland vertaald in het Besluit beheer autowrakken (Bba) en het Besluit beheer batterijen en accu’s (Bbb). Het Bba schrijft voor auto’s een recyclingpercentage voor van ten minste 95 gewichtsprocent. Volgens het Besluit beheer batterijen (Bbb) zijn autofabrikanten en -importeurs verplicht om de aandrijfbatterijen van hybride en elektrische auto’s na gebruik terug te nemen. Door deel te nemen aan het collectieve systeem draagt Ford de uitvoering van deze verantwoordelijkheid over aan ARN.

 

AFGEDANKTE AUTO

Is het tijd voor een nieuwe Ford? Weet dan dat je jouw oude afgedankte Ford met een gerust hart kunt achterlaten bij een ARN demontagebedrijf. Je kunt jouw dichtstbijzijnde inleverpunt vinden op www.arn.nl/auto-inleveren. ARN zorgt vervolgens samen met alle ketenpartners ervoor dat jouw afgedankte wagen op de juiste manier verwerkt wordt. Met ARN’s innovatieve verwerkingsproces garanderen zij voor elke wagen een recyclingpercentage van meer dan 98%.

Bij het demontagebedrijf melden ze jouw auto af bij Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zodat de auto niet meer op jouw naam staat. Vervolgens haalt het autodemontagebedrijf alle nuttige onderdelen, maar ook alle schadelijke stoffen uit je auto. Zo wordt de batterij verwijderd en worden alle vloeistoffen opgevangen en door ARN gecontracteerde verwerkers ingezameld. In deze demontagefase, worden ook de wielen en de banden apart ingezameld.

Na demontage gaat het kale autowrak naar een ARN-shredderbedrijf. In luttele seconden breken de hamers van de vermaalinstallatie de auto in stukken ter grootte van een hand. Het ijzer wordt onttrokken met behulp van een magneet en kan onmiddellijk worden ingezet als grondstof in de staalindustrie. Wat overblijft gaat naar de ARN PST-fabriek in Tiel. Daar scheiden ze het overgebleven shredderafval in herbruikbare grondstoffen. Zo blijft er uiteindelijk een restant afval ter grootte van een boodschappentas over. De rest is grotendeels opnieuw toegepast dan wel gebruikt voor energieopwekking.

Zo behaalden we in 2017 een recyclingprestatie van 98,6%, waarvan 87,1% materiaalhergebruik en 11,5% nuttige toepassing. Uiteindelijk wordt dan 1,4% van jouw auto nog gestort. Kies op het einde van het leven van jouw Ford dus voor de verantwoorde oplossing en laat je wagen achter bij een ARN aangesloten autodemontagebedrijf.

Kom meer te weten over ARN.

 

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER GEVAARLIJKE MATERIALEN

In de toekomst, wanneer jouw elektrische Ford aan het einde van zijn leven komt, kunnen wij je helpen om de aandrijfbatterij veilig en kosteloos? te recyclen. Hieronder meer informatie.

 • Volgens het Besluit beheer batterijen (Bbb) zijn autofabrikanten en -importeurs verplicht om zowel de startaccu’s als de aandrijfbatterijen van hybride en elektrische auto’s na gebruik terug te nemen. Door deel te nemen aan het collectieve systeem van ARN draagt Ford de uitvoering van deze verantwoordelijkheid over aan ARN. ARN heeft hiervoor de krachten gebundeld met Stichting Batterijen (Stibat).

  Concreet zorgt ARN voor de inname en verwerking van de afgedankte aandrijfbatterijen met een negatieve restwaarde. In de praktijk gaat het dan om Li-ion accu’s. Door de groei bij elektrische auto’s zal het aantal lithium-ion batterijen toenemen.

 • Dankzij het collectieve systeem kan je jouw afgedankte startaccu eenvoudig inleveren bij een ARN autodemontagebedrijf bij jou in de buurt. Met meer dan 220 bedrijven in Nederland is er altijd een bij je in de buurt. Vind jouw inleverpunt via www.arn.nl/auto-inleveren.

 • Wat is een afgedankt voertuig?

  Afgedankte voertuigen zijn motorvoertuigen die als afval worden gecategoriseerd. Hun onderdelen en materialen worden ook als afval geclassificeerd. Afval is alles wat je weggooit, wilt weggooien of moet weggooien. Dit geldt ook voor materiaal dat voor recycling of hergebruik wordt verzonden.

  Alle bepalingen van de autowrakkenwetgeving zijn van toepassing op alle auto's en lichte vrachtvoertuigen met maximaal 9 zitplaatsen en een gewicht tot 3.500 kg.

  Hoeveel gaat het mij kosten?

  Gratis als aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan.

  Wat zijn de voorwaarden?

  ARN accepteert afgedankte voertuigen wanneer deze worden afgeleverd bij een van de door hen aangesloten autodemontagebedrijven en wanneer die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  Het voertuig is een passagiersvoertuig met maximaal negen zitplaatsen en weegt 3,5 ton of minder. Het is compleet, d.w.z. het bevat de essentiële onderdelen, zoals motor, transmissie, carrosserie, wielen en katalysator (indien gemonteerd). Het bevat geen extra afval (bv. tuin- en huisvuil, extra banden).

  Welke documenten moet ik meenemen? Welke documenten zullen worden uitgegeven?

  U bent verplicht om een geldend identiteitsbewijs en jouw Ford voertuiginschrijvingsbewijs mee te nemen naar een van de ARN autodemontagebedrijven. Het autodemontagebedrijf meldt jouw auto af bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs en de auto een ORAD-melding: een Online Registratie AutoDemontage.

  Wat gebeurt er bij het ARN autodemontagebedrijf?

  Bepaalde onderdelen zoals banden, batterijen en vloeistoffen worden verwijderd. Alle herbruikbare onderdelen of systemen die kunnen worden gereviseerd, worden ook verwijderd. Zodat er uiteindelijk een kaal autowrak overblijft die vervolgens naar een shredderbedrijf wordt afgevoerd.

  Waar is de dichtstbijzijnde terugnamefaciliteit?

  Voor uw dichtstbijzijnde locatie kunt u de website van ARN raadplegen: www.arn.nl/auto-inleveren

Klik op onderstaande links voor meer informatie