LAATSTE OFFICIEEL IN NEDERLAND GELEVERDE FORD GT OVERHANDIGD AAN GELUKKIGE EIGENAAR

12 SEPTEMBER 

Holman Moody Heritage Edition Ford GT
  • Zeldzame Holman Moody Heritage Edition eert Ford GT waarmee het Holman Moody raceteam in 1966 grote concurrenten wist te verslaan
  • Zevende en laatste Ford GT in Nederland en geleverd door Zeeuw & Zeeuw Gouda

De zevende en tevens laatste officieel door Ford Nederland geleverde Ford GT is overhandigd aan de nieuwe eigenaar bij Ford dealer Zeeuw & Zeeuw in Gouda. Een Ford GT zal altijd een zeldzame verschijning blijven, maar de kans om twee GT’s van dit type uit de Heritage reeks tegen te komen is nihil. Er zijn er slechts enkele in Europa geleverd.

Holman Moody Heritage Edition

Het Holman Moody-team speelde een grote rol bij het succes van de GT40. Na de Le Mans-race van 1965 richtte Ford een nieuw Le Mans-comité op. Dat gaf aan Holman Moody (en Shelby American) de opdracht om de GT40 MK II te verbeteren. In januari 1966 werden in acht dagen tijd meer dan 265 rondes afgelegd. De auto met chassisnummer P/1016 werd een laboratorium op wielen, dat de teams hielp om remmen, ophanging, banden en afstellingen te optimaliseren. Alle inspanningen hadden maar één doel – het winnen van Le Mans 1966.

De unieke goud-met-rode uitvoering van de exclusieve lichtgewicht supercar is voorzien van de kenmerkende cirkels in Oxford White, met racenummer 5 op de deuren, voorklep en achtervleugel. Alles komt zo veel mogelijk overeen met de Ford GT40 uit 1966, waar Holman Woody mee racete. Opvallend zijn de elementen van glanzend koolstofvezel, zoals bij de 20-inch wielen, voorsplitter, dorpels, spiegels, louvers in de motorkap en de achterdiffusor.

Ook in het interieur is veel koolstofvezel terug te vinden, zoals op de deursponningen, dakstijlen, middenconsole en het dashboard. Ook hier keert het racenummer 5 terug, op de portierpanelen. De koolstofvezel stoelen zijn bekleed met Ebony Alcantara® met goudkleurig stiksel en een GT-logo op de zitvlakken en hoofdsteunen. Goudkleurige appliqués op het instrumentenpaneel, de portieren en het X-frame van de stoelen vormen een mooi contrast met het matte koolstofvezel. De schakelpaddles zijn uitgevoerd in de Holman Moody Gold kleur die ook de buitenzijde van de auto siert.

De nieuwe eigenaar, een Zuid-Hollandse ondernemer en autosport liefhebber: “Mijn roots liggen in de machinebouw en ik hou van doelmatig, lichtgewicht ontwerpen. Naast het design is dat iets wat me enorm aanspreekt bij de Ford GT.”

Foto: Dimitri Ramaekers

ONTDEK FORD