FORD-ERFGOED: HET VERHAAL VAN DE FORD MOTOR COMPANY

De eerste Ford-verbrandingsmotor kwam in 1888 tot leven op de keukentafel van Henry Ford. Een paar jaar later richtte hij de Ford Motor Company op. En sindsdien zijn we voortdurend aan het innoveren.

Zijaanzicht van vroeg Ford-voertuig in zwart

Toen de eerste Model T in 1908 bij een Ford-fabriek in Michigan van de band rolde, was dat een revolutie. Een auto van hoge kwaliteit, eenvoudig te besturen en betaalbaar (de Model T kostte uiteindelijk slechts 260 dollar, een zeer redelijke prijs voor die tijd). Auto's waren niet langer een privilege voor de rijken. In plaats daarvan gingen ze deel uitmaken van het dagelijks leven en kregen gewone mensen toegang tot nieuwe vrijheden.

De innovaties waren niet alleen van Henry. Werknemers en managers van Ford-fabrieken leverden een bijdrage aan het idee van de bewegende montagelijn. Tot die tijd stond het chassis stil en verplaatsten de medewerkers zich eromheen, waarbij ze de auto langzaam opbouwden tot deze klaar was. De montagelijn betekende een ommekeer, waarbij het werk voortaan naar de werknemers werd gebracht. Ooit duurde het 12 uur om een Model T te bouwen, de montagelijn bracht dat terug tot anderhalf uur.

Ford-fabriek met Merry Christmas-bord aan de gevel

Een andere innovatie die begon in de Ford-fabrieken en zich over de hele wereld verspreidde, was de 5-daagse werkweek van 40 uur. Deze werd in 1926 geïntroduceerd en gaf werknemers hun tijd terug en verbeterde tegelijkertijd de productiviteit. 

Die drang om te innoveren is wat het betekent om Ford te zijn. We kijken nog steeds naar de toekomst en vinden betere manieren om dingen te doen. Dat zit in ons dna. 

In de jaren zestig werd Ford Europe opgericht door de fusie van Ford of Britain, Ford Duitsland en het Ierse Henry Ford & Son Ltd.

Close-up van het Ford Mustang-logo op rode Ford

Het eerste voertuig was de Ford Transit-bestelwagen met de motor voorin. De Transit werd in 1965 geïntroduceerd en werd meteen de voorkeursbestelwagen voor professionals. En hij is sinds zijn introductie de bestverkopende bedrijfswagen in de meeste Europese landen. 

We bleven innoveren. In 1993 introduceerden we de baanbrekende Ford Mondeo, die al snel meerdere prijzen in de wacht sleepte. Later veranderden we het automobielontwerp radicaal met onze Kinetic Design-visie. 

We bouwen niet alleen auto's. We creëren mobiliteitsoplossingen voor de wereld waarin we leven. En als de wereld verandert, veranderen wij ook.

In de begindagen van het millennium zijn we begonnen met de EcoBoost-motor. Het doel was om de meest efficiënte verbrandingsmotor ooit te creëren. En dat is ons gelukt. Deze innovatieve motor met een opmerkelijk lage emissie werd in 2012 geïntroduceerd en is sindsdien onverslagen in zijn categorie. 

Intussen richtten we ons op de volgende verschuiving binnen onze branche. We dragen bij aan de electrificatie van de wereld.

De eerste stap was het creëren van een van 's werelds beste volledig elektrische voertuigen, de Mustang Mach-E. Binnenkort zijn al onze iconische modellen elektrisch.

In 2021 kondigden we een investering van 30 miljard dollar in elektrificatie aan. Op deze reis willen we zo snel mogelijk zo ver mogelijk komen. Lees meer over onze toekomstvisie.

Blauwe Ford rijdt over de weg, achteraanzicht

GERELATEERDE ARTIKELEN