Samenstellen Proefrit Dealer Werkplaatsafspraak Stel je vraag Stel je vraag
Home > Ford Nederland > Nieuws en Reviews > Ford technologie – Nieuws
Data Ford technologie voorspelt ongelukken

20 augustus 2020

Ford test technologie om ongelukken te voorspellen; verbindt auto’s en sensoren om verkeersveiligheid te verbeteren

  • Ford ontwikkelt digitale tool die informatie van verbonden voertuigen en sensoren langs de weg gebruikt om te voorspellen waar mogelijk ongelukken kunnen gebeuren
  • Initiatief naar aanleiding van uitgebreid onderzoek van Ford naar gebruik van geavanceerde analyses en informatie van verbonden voertuigen
  • Zo kan mobiliteit en verkeersveiligheid in steden worden verbeterd met relatief kleine verbeteringen

Een team onder leiding van Ford werkt aan de ontwikkeling van een innovatieve voorspellende tool om de verkeersveiligheid te verbeteren. De tool gebruikt gegevens van verbonden voertuigen en intelligente sensoren langs de weg om het verkeer in steden eenvoudiger en veiliger te maken. 

Jaarlijks komen er wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen om het leven in het verkeer. Dat zijn ongeveer 3.700 mensen per dag. Wereldwijd zijn verkeersongelukken de op zeven na belangrijkste doodsoorzaak. Dit heeft niet alleen impact op de mens, maar ook financiële consequenties voor overheden.

De digitale tool voor verkeersveilig analyseert de informatie van verbonden voertuigen, slimme sensoren langs de weg en de gegevens van gemeenten om locaties waar mogelijk ongelukken kunnen ontstaan en potentiële oorzaken te identificeren. Gemeenten kunnen deze analyses gebruiken om voorzorgsmaatregelen te treffen bij de gevaarlijkste wegen en kruispunten.

Ford Mobility werkt nauw samen met onder andere Oxfordshire County Council, Vivacity Labs, specialist op het gebied van AI-sensoren, vooraanstaande wetenschappers van het Transport Safety Research Centre van Loughborough University en Transport for London. Het doel is om de tool verder te ontwikkelen tot een oplossing waar steden en weggebruikers wereldwijd baat bij hebben. Het initiatief wordt financieel gesteund door Innovate UK, het innovatiefonds van de Britse overheid.

Proefprojecten connected voertuigen

Het project is het vervolg op twee succesvolle proefprojecten in Londen waarbij analisten en datawetenschappers van Ford Mobility gegevens hebben verzameld op basis van meer dan een 1,6 miljoen door verbonden voertuigen gereden kilometers. Op basis van de geanalyseerde gegevens zijn er gedetailleerde aanbevelingen gedaan om de verkeersveiligheid op diverse gevaarlijke wegen en kruispunten in en rondom Londen te verbeteren.

Voorbeelden van de aanbevelingen zijn het plaatsen van flitspalen bij verkeerslichten om rijden door rood te ontmoedigen, het snoeien van takken om ervoor te zorgen dat verkeersborden goed zichtbaar zijn, het plaatsen van verkeersborden en -lichten van dubbele hoogte, het vernieuwen van het wegdek van wegen en het verhogen van servicedeksels

Top