Recycling your Ford

RECYCLE JOUW FORD

Als jouw Ford aan het einde van zijn leven komt, wordt deze kosteloos voor je verwerkt en gerecycled. Wij werken hiervoor samen met ARN om ons ervan te verzekeren dat aan alle wettelijke eisen is voldaan, zowel van de EU als van Nederland.

 

BESLUIT BEHEER AUTOWRAKKEN EN BESLUIT BEHEER BATTERIJEN

Europese regelgeving is in Nederland vertaald in het Besluit beheer autowrakken (Bba) en het Besluit beheer batterijen en accu’s (Bbb). Het Bba schrijft voor auto’s een recyclingpercentage voor van ten minste 95 gewichtsprocent. Volgens het Besluit beheer batterijen (Bbb) zijn autofabrikanten en -importeurs verplicht om de aandrijfbatterijen van hybride en elektrische auto’s na gebruik terug te nemen. Door deel te nemen aan het collectieve systeem draagt Ford de uitvoering van deze verantwoordelijkheid over aan ARN.

 

AFGEDANKTE AUTO

Is het tijd voor een nieuwe Ford? Weet dan dat je jouw oude afgedankte Ford met een gerust hart kunt achterlaten bij een ARN demontagebedrijf. Je kunt jouw dichtstbijzijnde inleverpunt vinden op www.arn.nl/auto-inleveren. ARN zorgt vervolgens samen met alle ketenpartners ervoor dat jouw afgedankte wagen op de juiste manier verwerkt wordt. Met ARN’s innovatieve verwerkingsproces garanderen zij voor elke wagen een recyclingpercentage van meer dan 98%.

Bij het demontagebedrijf melden ze jouw auto af bij Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zodat de auto niet meer op jouw naam staat. Vervolgens haalt het autodemontagebedrijf alle nuttige onderdelen, maar ook alle schadelijke stoffen uit je auto. Zo wordt de batterij verwijderd en worden alle vloeistoffen opgevangen en door ARN gecontracteerde verwerkers ingezameld. In deze demontagefase, worden ook de wielen en de banden apart ingezameld.

Na demontage gaat het kale autowrak naar een ARN-shredderbedrijf. In luttele seconden breken de hamers van de vermaalinstallatie de auto in stukken ter grootte van een hand. Het ijzer wordt onttrokken met behulp van een magneet en kan onmiddellijk worden ingezet als grondstof in de staalindustrie. Wat overblijft gaat naar de ARN PST-fabriek in Tiel. Daar scheiden ze het overgebleven shredderafval in herbruikbare grondstoffen. Zo blijft er uiteindelijk een restant afval ter grootte van een boodschappentas over. De rest is grotendeels opnieuw toegepast dan wel gebruikt voor energieopwekking.

Zo behaalden we in 2017 een recyclingprestatie van 98,6%, waarvan 87,1% materiaalhergebruik en 11,5% nuttige toepassing. Uiteindelijk wordt dan 1,4% van jouw auto nog gestort. Kies op het einde van het leven van jouw Ford dus voor de verantwoorde oplossing en laat je wagen achter bij een ARN aangesloten autodemontagebedrijf.

Kom meer te weten over ARN.

 

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER GEVAARLIJKE MATERIALEN

In de toekomst, wanneer jouw elektrische Ford aan het einde van zijn leven komt, kunnen wij je helpen om de aandrijfbatterij veilig en kosteloos? te recyclen. Hieronder meer informatie.

  • Miljarden accu’s en batterijen die elk jaar worden weggegooid, bevatten zeer giftige metalen zoals cadmium, kwik en lood, samen met andere gevaarlijke stoffen zoals lithium. Deze stoffen vormen een groot gevaar voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd.

    Daarom zetten Ford, zijn fabrikanten en dealers zich in om de milieu-impact ervan te verminderen. Dit omvat initiatieven zoals het opzetten van inzamelsystemen.

    Momenteel wordt ongeveer 90% van de loodzuuraccu's gerecycled, voornamelijk voor revisie of hergebruik van de materialen. De Nederlandse markt heeft een eigen inzamelsysteem om de impact op het milieu te minimaliseren.

    Voor hoogspannings-Lithium-Ion-batterijen is het onze primaire doelstelling om ze in te zamelen voor revisie en hergebruik. Waar dit niet haalbaar is, streven we ernaar ze te recyclen en zo een circulaire economie te ondersteunen.

    Hoe moet ik batterijen laten afvoeren?

    Elke hoogspannings-Lithium-Ion-batterij (HV) uit elektrische Ford-voertuigen moet worden geregistreerd op www.fordbatterycollection.com. Deze website is bedoeld voor Ford-dealers, auto-demontage bedrijven en andere geautoriseerde partijen om batterijen uit Ford-voertuigen te registreren voor afvoer. Na registratie wordt automatisch een inzameldocument afgegeven en regelen wij de inzameling. Conform de Batterijenverordening (Verordening EU 2023/1542) accepteren en verwerken wij deze batterijen kosteloos.

    Niet bij het huishoudelijk afval gooien. Recycle elektronische apparaten apart.

    Zorg ervoor dat u oude accu’s of batterijen altijd op een milieuvriendelijke manier afvoert. Vraag uw gemeente om advies over het recyclen ervan of waar u deze kunt inleveren.

    Accu’s en batterijen bevatten zeer giftige metalen zoals cadmium, kwik en lood, samen met andere gevaarlijke stoffen zoals lithium, die een aanzienlijk milieurisico vormen als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd. 

    Chemische symbolen van de betreffende metalen:

    Symbool Chemisch element
    Cd Cadmium
    Pb Lood
    Li Lithium.
    Li-Ion Lithium-Ion.

     

    Aanvullende informatie voor auto-demontage bedrijven

    Meer informatie over het demonteren van de batterij van een voertuig is gratis beschikbaar via het International Demontage-information Systeem (IDIS). Raadpleeg hiervoor www.idis2.com.

    Accuproducenten ondersteunen ook inzamelsystemen, waardoor u autoaccu’s kunt inleveren bij aangewezen inzamelpunten. Deze accu’s kunnen gratis worden ingeleverd bij deze inzamelpunten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Auto Recycling Nederland (ARN) , onze officiële demontagepartner in Nederland.

    Voor het ophalen van HV Lithium-Ion batterijen kunt u contact opnemen met het Ford CRC 070-7703777 (optie 3) of elveu@ford.com.

  • Volgens het Besluit beheer batterijen (Bbb) zijn autofabrikanten en -importeurs verplicht om zowel de startaccu’s als de aandrijfbatterijen van hybride en elektrische auto’s na gebruik terug te nemen. Door deel te nemen aan het collectieve systeem van ARN draagt Ford de uitvoering van deze verantwoordelijkheid over aan ARN. ARN heeft hiervoor de krachten gebundeld met Stichting Batterijen (Stibat).

    Concreet zorgt ARN voor de inname en verwerking van de afgedankte aandrijfbatterijen met een negatieve restwaarde. In de praktijk gaat het dan om Li-ion accu’s. Door de groei bij elektrische auto’s zal het aantal lithium-ion batterijen toenemen.

  • Dankzij het collectieve systeem kan je jouw afgedankte startaccu eenvoudig inleveren bij een ARN autodemontagebedrijf bij jou in de buurt. Met meer dan 220 bedrijven in Nederland is er altijd een bij je in de buurt. Vind jouw inleverpunt via www.arn.nl/auto-inleveren.

  • Wat is een afgedankt voertuig?

    Afgedankte voertuigen zijn motorvoertuigen die als afval worden gecategoriseerd. Hun onderdelen en materialen worden ook als afval geclassificeerd. Afval is alles wat je weggooit, wilt weggooien of moet weggooien. Dit geldt ook voor materiaal dat voor recycling of hergebruik wordt verzonden.

    Alle bepalingen van de autowrakkenwetgeving zijn van toepassing op alle auto's en lichte vrachtvoertuigen met maximaal 9 zitplaatsen en een gewicht tot 3.500 kg.

    Hoeveel gaat het mij kosten?

    Gratis als aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan.

    Wat zijn de voorwaarden?

    ARN accepteert afgedankte voertuigen wanneer deze worden afgeleverd bij een van de door hen aangesloten autodemontagebedrijven en wanneer die aan de volgende voorwaarden voldoen:

    Het voertuig is een passagiersvoertuig met maximaal negen zitplaatsen en weegt 3,5 ton of minder. Het is compleet, d.w.z. het bevat de essentiële onderdelen, zoals motor, transmissie, carrosserie, wielen en katalysator (indien gemonteerd). Het bevat geen extra afval (bv. tuin- en huisvuil, extra banden).

    Welke documenten moet ik meenemen? Welke documenten zullen worden uitgegeven?

    U bent verplicht om een geldend identiteitsbewijs en jouw Ford voertuiginschrijvingsbewijs mee te nemen naar een van de ARN autodemontagebedrijven. Het autodemontagebedrijf meldt jouw auto af bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs en de auto een ORAD-melding: een Online Registratie AutoDemontage.

    Wat gebeurt er bij het ARN autodemontagebedrijf?

    Bepaalde onderdelen zoals banden, batterijen en vloeistoffen worden verwijderd. Alle herbruikbare onderdelen of systemen die kunnen worden gereviseerd, worden ook verwijderd. Zodat er uiteindelijk een kaal autowrak overblijft die vervolgens naar een shredderbedrijf wordt afgevoerd.

    Waar is de dichtstbijzijnde terugnamefaciliteit?

    Voor uw dichtstbijzijnde locatie kunt u de website van ARN raadplegen: www.arn.nl/auto-inleveren

Klik op onderstaande links voor meer informatie